fredag den 29. november 2013

Afrika - Afrika. Det bli´r bedre dag for dag

Sammenligner vi Burkina Faso og Danmark som lande og samfund kan det være svært at finde lighederne imellem mængden af de iøjenfaldende forskelle, dog er det i skolerne og læringsmiljøerne nemmere at sammenligne end at adskille.

Hvordan kan det være at vi i den grad har fået ensrettet vores uddannelsessystem over hele verden?

Og hvordan kan det være at vi udvikler vores samfund i så forskellige hastigheder uden at vores uddannelsesinstitutioner og læringsmiljø følger med?



På besøg på universitetet
LOOP.bz arbejder med disse spørgsmål hver dag og rejser (så ofte lejligheden byder sig) rundt og taler med eksperter og studere dagliglivet i skoler. Det behøver nemlig ikke altid at være i Danmark, skoleudvikling er noget LOOP.bz interesserer sig for ligegyldig hvor i verden det foregår. Faktisk mener Jens Guldbæk og jeg at ved at besøge læringsmiljøer i andre kulturer bliver det tydeligere at få øje på hvad det er der kendetegner de danske læringsmiljøer.

Katrine med begynderholdet
I november tog vi til Burkina Faso for at lære noget om hvordan man har skole i et af verdens fattigste lande og for at besøge Katrine Andersen der som frivillig for ASECD underviser børn i at bruge IT.

De læringsmiljøer vi besøgte i Burkina mindede på mange måder om dem vi kender herhjemmefra. De var organiseret i klasseværelser hvor grupper af børn (bestemt af alder) sad bag borde der var orienteret mod en tavle. Oppe ved tavlen stod en lærer og holdt styr på at materialet blev gennemgået og forstået.



Tavle, kridt, svamp og kapsler
- så er matematiktimen i gang
Hvis vi et øjeblik fokuserer på forskellene så kan jeg berette at timerne/lektionerne er organiseret lidt anderledes end det vi er vant til. Alle lektioner er på ca en time og 
bliver afholdt af én lærer, timerne er opdelt i 3 forskellige fag der hver har 15-20 min, skiftene mellem de forskellige fag bliver på forskellig vis markeret af læreren. Måden at være sammen med og tale til børnene på er anderledes en vi er vant til, og bevidstheden om- eller reflektionen over undervisningsdidaktikken er væsentlig mindre end i Danmark generelt. Og selvfølgelig er der store forskelle på bygningerne, klimaet, møblerne og materialerne, der er til rådighed. I det store hele er det imidlertid lighederne i skolen der er mere slående end forskellene.

Typisk klasseværelse
"Alle går vi rundt, i vores egen lille verden", skrev Nanna Lüders i 1985 da hun sammen med andre musikere over hele kloden satte fokus på hungersnød i Afrika gennem popmusik.


Har uddannelsessystemet og dets institutioner skabt en "egen lille verden" der er global, men adskilt fra resten af det vi kender som virkeligheden?


Hvis du er interesseret i at se billeder fra skoler rundt omkring i verden så lægger LOOP.bz løbende billeder ud på hjemmesiden www.LOOP.bz fra vores studiebesøg. Billederne kan ses her ved at klikke på de små prikker på kortet får du en liste over de forskellige skoler og projekter.





Hurtige Fakta
Burkina Faso er godt 6 gange så stort som Danmark med en befolkning på ca 13 millioner. Hovedstaden hedder Ouagadougou, og den har en befolkning på størrelse med Storkøbenhavn. Det officielle sprog er fransk, de fleste lærer at tale fransk i skolen da forskellige stammesprog præger kommunikationen i familierne.

Afrika er den næststørste verdensdel og udgør 90% af landmasserne på jorden. I 2005 blev Afrikas samlede befolkningstal anslået til godt 900 millioner, dvs. 14 % af verdens befolkning. Verdensdelen har flere stater end noget andet kontinent, med sine 47 kontinentale stater og seks østater. Burkina Faso ligger i den vestlige del af Afrika, og syd for Sahara (den del der er mange bliver omtalt som det rigtige Afrika).


Ingen kommentarer:

Send en kommentar